Fra en liten smie til internasjonal storbedrift
Historien om Storvik handler om gründerskap, skaperkraft og levedyktighet i over 100 år. Storvik har vært en stor del av utviklingen av Sunndal som industristed, og det har blitt hevdet at utviklingen i Sunndal på mange måter illustrerer moderniseringen av det norske samfunnet gjennom 1900-tallet. Storvik har i årenes løp ekspandert på ulike områder. Fra lokale oppkjøp til internasjonale salgsavtaler og engasjement som har bidratt til å styrke bedriften.
Det hele startet med Nils Storvik. Faren hans var smed og det var derfor naturlig at han dro til Holmøy Arbeidsskule i Hornindal i Sogn og Fjordane for å lære å bli smed. Det viste seg raskt at han veldig dyktig og da han var ferdig utdannet ble han tilbudt jobb som lærer. Meningen var i utgangspunktet at han skulle overta både gården og smia i Storvikan, men i 1909 giftet han seg med Brit Sande og ble gårdbruker på Sande i Sunndal. Her bygde han i 1913 en smie som han drev i tillegg til gårdsdriften. Hovedsakelig ble det produsert redskaper til jordbruk i denne smia, men Nils hadde håndlag for finere smedkunst og ble derfor også betrodd oppgaven med å lage låser til Sunndal Sparebank. Etterhvert som bilparken vokste utover 1900-tallet, ble det behov for en smed til å fikse bilfjærer og annet. Nils utmerket seg raskt som en av de beste på dette feltet og opparbeidet seg et rykte for å være den beste i distriktet. Etterhvert spredde ryktet seg og han ble kjent over store deler av Midt-Norge som bilfjær-ekspert.
Etterhvert tok sønnen, Endre Sande, over smia. Oppdragene i smia økte, noe som skapte behov for flere hender og en mer organisert drift. I 1952 ble derfor Storvik smieverksted opprettet. Driften ble deretter flyttet til nye lokaler i Øyagata.
Etterhvert som asfalten gjorde sitt inntog på slutten av 1960-tallet ble behovet for bilfjær oppretning mindre. Derimot økte andre typer oppdrag stadig i omfang, særlig knyttet til byggevirksomhet og annen næringsvirksomhet. Spesielt viktig ble et samarbeid med Årdal og Sunndal verk (ÅSV), som startet i mars 1976. Storvik smieverksted fikk i oppdrag å reparere en ovn, og fra det ble det flere og større oppdrag. Dette førte til flere ansatte, og Storvik smieverksted ble omgjort til aksjeselskap i 1978.
I 1978 hadde Endre blitt 64 år, og begynte å legge planer for hvordan firmaet skulle føres videre. Her kommer brorsønnene, Nils Egil Sande og Nils L. Sande inn i bildet. Sammen med Halvard Halvorsen ble disse tre aksjonærer sammen med Endre. Disse tre tok etterhvert over driften og det ble et stadig voksende behov for flere fagfolk etter at Storvik smieverksted sikret seg nok en stor avtale med ÅSV. Løsningen ble overtagelsen av blant annet et industrianlegg på Raudsand. Dette førte til at bedriften gjorde et skifte fra smievirksomhet mot mer mekanisk rettet virksomhet, det ble derfor naturlig å skifte navn til Storvik Stål AS.
Storvik Stål AS startet et tett samarbeid med Akvaforsk og i 1985 ble Aquaprodukter AS etablert. Sammen utviklet de teknisk utstyr for den raskt voksende oppdrettsnæringen. Denne ble en ubetinget suksess og skaffet Storvik et bein å stå på utenfor aluminiumindustrien. Seinere ble Aqvaprodukter fusjonert inn i Storvik. Omtrent på samme tid startet Storvik samarbeid med diverse Tsjekkoslovakiske bedrifter, noe som skulle vise seg spesielt viktig etter jernteppets fall i 1989. Dette ga Storvik muligheten til å produsere gunstig til høy kvalitet i Tsjekkoslovakia og selge det i Norge andre land. I 1995 opprettet Storvik sitt første datterselskap i Tsjekkia.
På midten av 1990-tallet fusjonerte Storvik Stål med firmaene Altek og AWS (Aura Watt), som stilte de tre selskapene sterkere i konkurransen om nye oppdrag, både nasjonalt og internasjonalt. De tre selskapene opererte nå under navnet Storvik AS, med et bredere faglig grunnlag, og firmaet hadde nå spesialiserte avdelinger innen mekanisk, elektro, prosjekt og engineering.
Da Hydro Aluminium (tidligere ÅSV) bestemte seg for å bygge ut, var Storvik raskt på banen for å kjempe om kontrakten på dette. Hydro Aluminium var skeptisk til om en lokal bedrift hadde kapasiteten og ressursene til å ta på seg et såpass stort oppdrag. Takket være fusjonen og nettverket i Tsjekkia var Storvik ikke bare i stand til å sikre seg større kontrakter, samtlige ble gjennomført uten problemer. Storvik hadde med dette tatt et kvantesprang og var nå klare til å gjøre forretninger med resten av aluminiumindustrien «world wide».
Internasjonaliseringsprosessen tok Storvik til Russland, og med flere suksessfulle kontrakter under beltet har Storvik i fortsettelsen opprettet datterselskap i Russland. Siden ble det også opprettet datterselskap på Island, og de fikk en stor kontrakt i Qatar. Derfra har internasjonaliseringsprosessen gått radig. I 2008 omsatte selskapet for 138 millioner kroner, hvor nærmere 70% av denne omsetningen kom fra Sunndal verk, og de internasjonale leveransene sto for 5%. Bare 4 år senere, i 2012, kom mindre enn 25% av omsetningen fra Hydro Aluminium Sunndal verk, mens nesten 50% av omsetningen kom fra leveranser til utlandet. I 2015 var omsetningen oppe i 190 millioner kroner. Storvik har i dag langsiktige kontrakter med selskaper i Qatar, Spania, Island, USA, Canada, Russland og Sverige. I tillegg har Storvik eierandel i flere andre internasjonale selskap.